Escherichia coli (E.coli)

Escherichia coli (E.coli)Enterobactericeae olarak da bilinen gram negatif [ gram(-) ] bakteri ailesine ait en sık enfeksiyon nedeni olarak görülen bir mikroorganizmadır. Alman bakteriyolog Theodor Escherich tarafından ilk kez, 1885 yılında insan bağırsak kolonunda keşfedilmiştir.

Dr. Escherich ayrıca, bakterinin belirli suşlarının bebek ishali ve önemli bir halk sağlığı keşfi olan gastroenteritden sorumlu olduğunu da göstermiştir. E.coli bakterileri başlangıçta Bacterium coli olarak adlandırılsa da, daha sonra bu isim onun eserini onurlandırmak için Escherichia coli olarak değiştirildi.

E.coli'nin 700'den fazla serotipi tanımlanmıştır. Bakteriler ve flagellaları üzerindeki "O" ve "H" antijenleri ile farklı serotiplere ayrılır. Bunun yanı sıra çoğu E.coli bakterisinin insanlarda hastalığa neden olmadığını hatırlatmak gerekir. Gerçekten de, bazı E.coli türleri yararlıdır, bazıları ise idrar yolu enfeksiyonları gibi gastrointestinal enfeksiyonlardan başka enfeksiyonlara neden olur.

İçme suyu, dezenfekte havuz suyu veya arıtma tesislerinden bitmiş son sular gibi düşük bakteri kirliliği olduğu düşünülen (100 toplam koloniden daha az bakteri içerdiği düşünülen) su örneklerinde E.coli tespiti için ISO 9308-1:2014 standardı takip edilir.


Ayrıntılı bilgiye web sitemiz üzerinden ve iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz. Sitemiz Bioneks

#Mikrobiyoloji #Bakteri #E.coli #Enterobactericeae 






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar